Mi az a 8020 szabály? A Pareto-elv

by - 7:21


kép: https://synergycoach.co

Én is estem bele a kezdők hibájába, próbáltam ki ésszerűtlen diétákat. Emiatt ért sok kudarc is, ami nem éppen szerencsés, hiszen itt szokták sokan feladni, szinte örökre. Szerencsére ahogy haladunk az idővel egyre több platformon jelenik meg az egyensúlyi étkezés, illetve életmód fogalma, ami egyre több embert elérve fokozatosan törli ki a rossz diéták sokaságát. Természetesen minden célhoz más eszköz kell, de ha te éppenséggel nem drasztikus fogyásra készülsz, hanem súlytartó vagy és oda szeretnél figyelni, hogy mit és mennyit eszel, illetve hogy ehhez mennyit mozogsz, ezt egy egyszerű , ám de nagyszerű elvvel tökéletesítheted és illesztheted be mindennapjaidba. 


Vilfredo Pareto

Vilfredo Pareto olasz közgazdász, 1906-ban alkotta meg azt a matematikai képletet, amellyel a javak egyenlőtlen eloszlását írta le megfigyelései alapján. Tehát az eredményed 80% cselekedeteid 20%-ából származik.


A történelmi hátteréről többet nem is kell tudnunk, ahhoz hogy sikeresen elsajátíthassuk. Nyilván először az üzleti életben alkalmazták és nőtte ki magát, de aztán rájöttek, hogy az élet bármely pontjára átruházható az elv. Mind a munka, mind a magánéletünkben fontos a rendszeresség és rendezettség, ám ezt nem mindig a legkönnyebb feladat megtalálni, sok tényező befolyásolja ennek sikerességét, én már csak jól tudom. 

Fontos, hogy a napjainkat apró célok mozgassák és az első ilyen például, hogy időben felkeljünk, beágyazzunk megreggelizzünk. Hétköznapi dolognak tűnik, de már ezzel egy sikerélménnyel indítottuk a napunkat, ami további lendületet ad a fennmaradó céljaink megvalósításához. 

Sajnos saját bőrömön tapasztaltam már, hogy célok nélkül az ember elveszik, szóismétlést kell használjak, hiszen való igaz; céltalanná válik. Akár fejben, akár leírva, de ha összeállítunk egy listát a napi, heti, havi, illetve az egy éven belüli céljainkról, tudjuk rangsorolni az ezek megvalósításához szükséges időt és befektetett energiát. Például, ha én már 1,5-2 hónap múlva versenyképes alakot szeretnék magamon látni, akkor nem feltétlen igaz rá, hogy ezt a mostani egyensúlyi étkezéssel el tudom érni, így kudarc lesz a vége. Viszont, ha én kibékülök a tudattal, hogy ezt egy lassabb folyamattal, ám de megvonások nélkül is el tudom érni, (nyilván a végeredmény sose lesz az igazi, de közelíteni fog hozzá) akkor szívesebben csinálom és sikerélményem is lesz.  


A 80/20 szabályt, ha kialakítjuk magunk körül teljesen életmódunkká válhat. Szerintem az egyik legkönnyebben követhető elv, de természetesen meg kell hagyni itt is azt az időt, ami alatt beépül mindennapjainkba. 


Vágj bele 80/20 elv kidolgozásába!


A blog témáját tekintve nem az üzleti világ szemszögéből vesézném ki ezt a szabályt, hanem étkezés illetve mozgás terén. 



Ha egy élhető életmódról beszélünk, kötelező lesz ezt saját magunkra formálni, hiszen xy életvitele nem lesz megfelelő számunkra. Vannak prioritások, ami köré kell mindig kialakítani a további elfoglaltságainkat, ilyen például egy iskola vagy éppen munkahely. Sajnos az életben sokszor le kell mondjunk bizonyos dolgokról, hogy a helyébe állíthassunk valami mást. (Itt például az én esetemben lecsökkent a bulik száma, hogy az edzéssel tudjak foglalkozni.)

Mindenkinek heti 168 órája van arra, hogy elvégezze a betervezett teendőket. Napi 24 óra, amiből jó esetben 8 óra alvással telik, minimum 10-12 a kötelező feladatokkal, így a fennmaradó 4-6 órát, ha megtervezed és nem a facebook pörgetésével és tévé nézésével -egy adag chipsszel karöltve- töltöd, akkor produktív napoknak nézel majd elébe.

Étkezés szemontjából

Ez a kép nagyon jól illusztrálja, hogy miről is szól ez az egész és segít abban, hogy hogy a legérdemesebb felosztani a 80% helyes táplálkozáshoz a 20% "bűnös étkezést". Természetesen ezt más százalékos arányban is fel lehetne osztani, a hangsúly azon van, hogy átlagosan 80%-ban étkezzünk minél tisztábban, hiszen az ételtől nem kell félni, a cukor és a zsír sem az ördögtől való, csak tudni kell mikor van ott a helyük étkezéseinkben. 


Nem használom magát a csaló étel, illetve csaló nap kifejezéseket, mert ha következetesen eszünk nincs olyan, hogy csalás. Nem sanyargatjuk szervezetünket sóvárgásig, így falási rohamaink sem lesznek. 

Ha kialakítjuk tudatosan magunk körül, hogy mit, mikor és mennyit eszünk, akkor nem a nagymama sütije, illetve nem egy péntek esti ereszd el a hajam fogja a terveinket keresztezni. Egyszer élünk és az élet minden percét ki kell használnunk, számomra ilyen az étel is.

A hangsúly a mértékletességen van, ám amennyire rugalmas és egyénre szabható ez az életmód, olyan egyszerű átesni a ló túloldalára. Az "ez a kicsi még belefér" és az "ez csak egy csipet" felhalmozódásával úgy ártasz az egészségednek, hogy meggyőződésed szerint te mindent betartottál. Amilyen lazának tűnhet ez az elv, mégis olyan összetett és szabályszerű, amihez fejben nagyon ott kell lenni. Természetesen a rossz kajáknak is vannak jobb, házilag elkészíthető verziói, de sokukat bele kell venni ugyan úgy a "csaló ételek" fogalmába. Ilyenek például az egészséges desszertek, de ha inkább ilyeneket válogatsz be a 20%-ba, azt a szervezeted köszöni majd meg.

Lehet én vagyok a régimódi, de egy toll és egy papír segítségével sok minden dokumentálható, így könnyebb lesz az elején átlátni, hogy is néz ki egy heti étkezésed. Ilyenkor jön jól a matek, így tudod kiszámolni, hány rosszabb minőségű étkezés fér bele a hetedbe. 

  • Napi étkezések száma: 5 db
  • Heti étkezések száma: 35 db 
  • A tiszta ételekre fordított 80%: 28 db étkezés
  • Az egyensúly megtartásához szükséges 20%: 7db étkezés

Természetesen, ha te csak napi 4× étkezel, akkor máshogy oszlanak meg a számok, de lényegében ez az alap felállás. Természetesen, ha neked 20% helyett csak 10%-ban van szükséged olyan ételek fogyasztására, amik amúgy nem fednék le a helyes táplálkozást, szerencsésnek mondhatod magad, hiszen minél jobban redukáljuk a feldolgozott, cukros ételeket, annál minőségibb életet élhetünk. 


Ne legyünk álszentek, vannak hetek amikor ezt a 20%-ot egy betegség,  vagy egy-egy összejövetel felboríthatja, de nem szabad kudarcként, vagy egyéni gyengeségünkként felfogni, hanem ebből tanulva minél hatékonyabban visszatérni az egyensúlyra, vagy esetleg a következő héten jobban meghúzni azt a bizonyos gatyamadzagot. 



Mozgás szempontjából

A mozgással viszonylag már könnyebb dolgunk van, hiszen a megfelelő fizikum elérése 70%-ban függ az étkezésünktől és csak 30%-ban attól, hogy mit és mennyit mozgunk. Mindenkinek más intenzitásra és mozgásfajtára van szüksége. Nem mindenkinek jön be a súlyok monoton emelgetése, vagy éppen a jóga lassúsága. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő mozgásfajtát/mozgásfajtákat, ezután tudjuk beilleszteni a hetünkbe. 

Ezt a saját példámon tudom nektek levezetni. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen az edzőterem ahova járok félúton van az iskola felé, illetve haza. Ez egy hasznos tipp lehet olyan lustáknak, amilyen én is vagyok. Sokszor fordul elő velünk az, hogy egy hosszú nap után, ha hazaérünk és leülünk, már semmi nem vesz arra rá minket, hogy összeszedjük magunkat és kimozduljunk. Én ezt ezzel küszöbölöm ki, hogy iskola után rögtön a terem felé veszem  az irányt, vagy ha reggel van időm lemenni, akkor ezzel akár a délutánomat tehetem előbb szabaddá. Így sokszor elkerültem már, hogy a lustaságom felül kerekedjen rajtam, hiszen ha már egyszer leértem a terembe próbálok beletenni mindent abba az 1-1,5 órába, amit csak tudok. Amilyen demotivált voltam edzés előtt, annyi pozitív energiával gazdagodtam egy-egy ilyen edzés után, hiszen sikerként fogtam fel, hogy az egyik napi célom teljesült. Hiszen nem várhatja el tőlünk senki sem, hogy minden nap ugyan olyan motiváltak legyünk, csak meg kell tanulnunk kezelni a rosszabb napjainkat. Nekem nagyon sokat segít, ha a barátnőim eljönnek velem edzeni, nem is tudják sokszor, hogy mennyi energiát adnak már csak a jelenlétükkel. 

Én heti 5× szeretek lejárni edzeni, ez fedi le a célomat és ezzel tudom kompenzálni azt, ha néha átbillenek a ló túloldalára étkezés terén. Természetesen a heti 3× testmozgás teljesen ideális és reálisan beilleszthető a hétköznapokba, én most csak a nyárra tekintettel húztam bele és  az 5 +- edzés mellett jól át kell gondolni, mit és mennyit mozogjak.  Minél több napot szánok edzésre annál jobban szét tudom szedni az izomcsoportokat, jobban tudok összpontosítani a kritikus részekre. Természetesen ilyenkor már fenn áll a túlhajszoltság veszélye, ami megint csak egészségtelen és hogy ez ne következhessen be az alábbiak szerint osztom fel mozgásaimat. 





  • 1. nap; Lábnap:
    -Aki vett már részt egy igazán kiadós lábnapon, az tudja, hogy ez eltér a többi naptól, sokkal nehezebb és energiaigényesebb nap. Ilyenkor megengedem magamnak, hogy akár többet egyek, nem feltétlen rossz ételekből.  Szeretem ezt a hét elejére venni, hiszen ez a nap a legfontosabb számomra, így nem maradhat ki semmiféleképp.
  • 2. nap; Has, hát:
    -Szeretem ezt a két ellentétes izomcsoportot egy napra venni, mert amíg az egyik izmot dolgoztatom, addig a másikat nyújtom vele. Itt már belefér időbe is és energiába is egy kicsivel több cardió.
  • 3.nap; Váll, kar, mell:
    -Valószínűleg nőként ezzel foglalkozunk a legkevesebbet, de ne felejtsük el, hogy félemberek lennénk, ha nem foglalkoznánk ezekkel az izomcsoportokkal. Ezen a napon is szánok időt a cardióra.
  • 4.-5.nap; Pihenés vagy cardio+nyújtás:-A 4. napom a hétvégém függvényében szokott kinézni, ha tudom, hogy hétvégén lesz időm mozogni, akkor pihenő napot tartok, ha viszont ez nem biztos, akkor ezen a napon szoktam megtartani a cardió+nyújtás napomat. 15 perc cardio bemelegítést követően 20 percet nyújtok (jóga), majd ezt 30 perc cardió váltja fel. Ezen a napon saját testsúllyal dolgozok, súlyokat nem emelgetek.
  • 6. nap; Teljes test, HIIT köredzés vagy + 1 lábnap:
    -Amikor elérkezek a heti 5. mozgásomhoz, már tulajdonképpen ezek közül bármelyiket választom nyert ügyem van. Annyi változás történik ilyenkor, hogyha lábnapot választok, akkor a következő heti lábnap a 2. vagy 3. napra csúszik le, hogy ne legyen közvetlen egymás után. 
  • 7.nap; Pihenés:
    -Ezzel zártuk is a 80/20as szabályunkat. Természetesen ezt is a heti rutinomhoz igazítva, vagy a 6. vagy a 7. nap tartom a pihenőnapot. Ilyenkor szigorúan tilos fizikai munkát végezni, hiszen az izom akkor épül leginkább, amikor pihen és regenerálódik. 

Ez természetesen csak a jelenlegi időm és kedvem szerinti csoportosítás, személy szerint így látok magamon fejlődést. Kiemelném, hogy ez nem mindenkinek megfelelő, ez csak az én kialakult  időszakos rutinom. 



You May Also Like

0 megjegyzés