Mandulatej ~

by - 15:37


Sokan nem isznak manapság tejet több okból kifolyólag. Vannak, akik tejérzékenyek, vegán, vegetáriánus életmódot követnek, diétáznak vagy csak egészségesebben szeretnének élni.  Bár egy laikus ember itt meg van lőve, hiszen nagyon megoszlanak a vélemények. Egyes dietetikusok elengedhetetlennek tartják a tehéntejet, mert nélkülözhetetlen kalciumforrás, mások meg egyenesen tiltják, hiszen az emberi szervezet képtelen megemészteni.  Szerény véleményem csak annyi, hogy azok a tejek, amiket a boltok polcain látunk, nos valljuk be, azok már ízesített, megmunkált termékek, nem sok köze van az igazi tehéntejhez.

Manapság már nagyon sok mindennel "pótolhatjuk" a tejet, bár nem mondható ez a tejpótlás olcsó mulatságnak. Elsőre én a mandulatejjel ismerkedtem meg. Nagy százalékban csak jót olvashatunk róla, de én ennyivel nem elégedtem meg egy kicsit utána néztem, hogy mi is ez valójában. 

Az elején le kell szögeznem, hogy a pótlás szó helytelen. (Ezért is van idézőjelben fentebb.) A tejet nekünk nem kell pótolnunk, a szervezetünknek nincs szüksége a tejre. Bár nagyon sok kedvenc ételünkhöz nélkülözhetetlen, akkor viszont el kell gondolkoznunk, hogy melyik alternatívát válasszuk. Persze az is egy opció, hogy ezeket az ételeket mellőzzük, de szerintem mindennek vannak pozitív és negatív hatásai. Manapság ahhoz, hogy egészségesen éljünk fényt kéne ennünk, na jó már az is káros.;) Persze most túloztam, de szerintem lesznek akik megértenek.

Az tény, hogy ezek a "tejpótló" készítmények (mandulatej, rizstej, kókusztej stb.) a kisgyermekeknek nagyon káros. Sok szülő úgy gondolja, hogy mennyire jót tesz gyermekének ezzel, de azok nagy tévedésben vannak. Ránk igazából csak az arra fogékonyaknál jelenik meg mellékhatás, viszont a gyerekeknél nagyon gyakori. ITT olvashattok róla. Véleményem szerint, egy kisgyereknél a legkönnyebb egyes élelmiszereket mellőzni, mint például a tejet, cukrot stb. Ha tudatosan tápláljuk gyermekeinket észrevehetjük, hogy amit még nem ismer, azt nem fogja kívánni, tehát nem kell azon gondolkoznunk, hogy az egészségtelen dolgokat mivel pótoljuk.

Az sem mindegy ez esetben, hogy milyen mandulatejet, helyesebben mandulaitalt veszünk. (Hiszen az elnevezéssel szemben köze sincs a tejhez.) Nagyok az árbeli különbségek, így ez a minőségükben is meglátszik. 600-1500Ft-ig terjedő skálán válogathatunk kedvünkre. Szerencsére lehet kis kiszerelésben is kapni, de könnyen el is készíthetjük. (Talán ez a legjobb módszer a mandulaital fogyasztására.) Sajnos nem kerülhetjük el a boltok polcain megtalálható termékek vásárlásakor azt, hogy egy két nem odaillő dologgal találkozzunk. Gondolok itt én a 2%-os mandulatartalomra. De összefuthatunk még Trikalcium-foszfáttal, napraforgómag lecitinnel, palmitáttal, karragénekkel... Tehát, ha tényleg egészségesen szeretnénk élni, akkor ne sajnáljuk azt a pár percet és olvassunk utána, hogy a termék miből is készült valójában.

De ezen felül most vonatkoztassunk el ezektől és gondoljunk egy házi készítésű mandula italra, ami 100% mandulából készült és vegyük ezt alapul.

A mandulaital jótékony hatásai


Mi is az a mandula?

mandula kistermetű lombhullató fa, őshazája Nyugat-Ázsia hegyvidéke, ahol optimális körülmények között fejlődhet. Az utóbbi években világszerte termesztik kereskedelmi megfontolásból. Tavasszal a fa virágai fehéres-rózsaszínűek, és ezekből alakul ki őszig a termés. Csonthéjas termése egyetlen csontárat tartalmaz, a „mandulamagot", amelyet kemény terméshéj takar. A mag ovális, hosszúkás alakú, barna, kb. 2 cm hosszú és 1 cm széles, súlya 1-1,5 gram. (cr. edenkert.hu)

Diéta
Alacsony kalória tartalma miatt segíti megtartani vagy csökkenteni testsúlyodat. Tökéletes zabkása elkészítéséhez, de a chia magjaidat is bátran beleszórhatod a mandulaitalba. Nagyon sok ízletes reggeli készíthető el vele.

Egészséges bőr
Pozitív hatással van a bőrre, hiszen az E-vitamin mennyisége tartalmazza a napi ajánlott mennyiség 50%-át. A szépségipar is előszeretettel használja. Emellett erősíti a körmöket és serkenti a haj növekedését. A mandulában található fehérje, réz, vas, cink, valamint a B-vitaminok és az E-vitamin kiegyensúlyozzák az esetleges tápanyaghiányt.

Vércukorszint
A mandulatej nem tartalmaz laktózt, ezért kiváló választás a cukorbetegek számára. Ezen kívül csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát az egészséges embereknél, mivel nagyon alacsony a szénhidrát tartalma. Alacsony glikémiás indexe miatt a tested a benne található szénhidrátokat energiaként fogja felhasználni, így a cukor nem zsírként fog raktározódni.
Emésztés
Egy pohár mandulatej legalább 1 gramm rostot tartalmaz, ami nagyon fontos az egészséges emésztés szempontjából. Ha jobb az emésztést, akkor az egészségtelen és káros méreganyagok is könnyebben távozhatnak a szervezetből.
Szívbarát
A mandulatejben nincs koleszterin és telített zsír. Kevés benne a nátrium, viszont tartalmaz egészséges zsírokat (pl. omega-3 zsírsavat), amik segítenek megelőzni a magas vérnyomást és szívbetegségeket.  Így kisebb eséllyel alakul ki szívroham, magas vérnyomás vagy más szív- és érrendszeri betegség.
Izomerősítő
A mandulatej gazdag izomépítő proteinekben. A proteinek hozzájárulnak az izmok egészségének fenntartásában, mivel helyreállítják a károsodott szöveteket és ínszalagokat. Emiatt értékes és tápláló ital a sportolók számára. Ha egészségesebbek az izmok, kisebb az esélye a sérüléseknek is, így a mandulatej hozzájárul a jobb fizikai erőnléthez is.





You May Also Like

0 megjegyzés