Hangul

Hangul, amit legfeljebb 1 óra alatt elsajátíthatunk. Szerencsére tényleg ennyire egyszerű, mivel a koreai írásmód a legkönnyebben elsajátítható ázsiai abc. Ez egy hangjelölő írásmód, itt egy jel = egy hang. Tehát a Hangul a koreai ábécéhez használt jelek. A koreai nyelvet a 11. legtöbbet beszélt nyelvnek tartják a világon és közel 70-75 millió ember beszéli. A 15. századig kínai karaktereket írtak. Mivel a több ezer bonyolult karakterhez sokat kellett tanulni sok időt és pénzt kellett belefektetni az oktatásba így csak a magasrendűek tudtad írni és olvasni. 1446-ban a 4. király a Joseon dinasztiából, a Nagy Sejong király tette közzé a 'Hunmin Jeong-eum Eonhae' dokumentumot ahová leírta az új abc-t amit direkt úgy terveztek, hogy könnyű legyen megtanulni. A hangult sikeresen elterjesztették így a nők és az alulképzettek is írástudóak lettek. A tudósok és az elit emberek ellene voltak a hangulnak, mivel szerintük veszélyt jelentett a magas státuszúaknak ezért ragaszkodtak ahhoz, hogy az egyetemi tudáshoz tudni kelljen a kínai karaktereket is. Ezek után gúnyolódtak a hangulon. Miután meghalt a hangul kitalálója, visszatértek a kínai karakterek keverve a hangullal. A japán megszállást követően (II. Világháború előtt) betiltották a hangult és megkísérelték bevezetni hivatalos nyelvnek a japánt. A háború végeztével vált hivatalossá a hangul. Ekkor még kicsit keveredett a kínaival, de az elmúlt 60 évben szinte teljesen eltűntek kivétel a tudományos dokumentumoknál stb. Jelenleg a hangul az uralkodó írásmód!


"Meg tudom tanulni a hangult? Nehéznek tűnik."

A hangult valójában úgy tervezték, hogy nagyon könnyű legyen megtanulni. Sejong király ezt írta:

"Egy okos ember egy délelőtt alatt megtanulja, egy ostoba ember 10 nap leforgása alatt."

Egyszóval a válasz IGEN, bárki képes elsajátítani a hangult. Most ti is garantáltan megtanulhatjátok. Amikor én tanultam éppenséggel inkább aludnom kellett volna, szóval bármikor neki lehet állni, mert gyorsan megtanulható. Most akkor kezdjünk is bele a tanulásba:Először is azt kell megtanulnunk, hogy helyezzük el a magán-és mássalhangzókat. A fenti képen látszik, hogy magánhangzóval nem kezdhetünk szótagot. Na de mi van akkor, ha ha valamelyik szó magánhangzóval kezdődik? Erre egyszerű a válasz. Itt tűnik fel a koreai abc egyik különlegessége a kőr. Na de mi is a pontos szerepe?

Igazából ez egy igazi hang, ha nem  az első jel a szótagban. A következőkben fogunk a magánhangzókról tanulni úgyhogy majd azt is megnézzük melyik magánhangzónál kap függőleges vagy horizontális köröcskét. Ezt a kőrt hivatalosan holt-vagy térkitöltőhangnak nevezik a szó elején vagy és a szó végén -ng hangként funkcionál. A szerepe térkitöltőhangként pedig annyi, hogy egy szótag nem állhat 1 betűből és egy szótag nem kezdődhet magánhangzóval.MAGÁNHANGZÓK


  Y-NAL KÉPZETT MAGÁNHANGZÓK

  W-VEL KÉPZETT MAGÁNHANGZÓK

  MÁSSALHANGZÓK


  Sokat gondolkoztam a k/g, b/p, d/t hangok igazi megfelelőjén. Most az b vagy p, vagy r vagy l? Ezek miatt a kérdések miatt beszélgettem erről egy koreai fiúval akitől ezt a választ kaptam:


  Na de akkor miért van mindenhol az, hogy r/l, d/t, g/k? A 'reul' miért nem lesz akkor 'reur'? Erre egyszerű a válasz. Alapban tényleg csak b, r, d, g  (...) jelentéssel bírnak és csak a kiejtés megkönnyítése miatt használják a betű párját. Vegyünk példának egy másik könnyítést is. A Kamsahamnidát hangulban 'b'-vel írják (Kamsahabnida), de hogy könnyű legyen kiejteni 'm'-mel mondják. (Minden imnida, hamnida végződéssel is így van!) Tehát nem könnyebb kimondani azt, hogy 'reul', mint azt hogy 'reur'?:) 

  ERŐS MÁSSALHANGZÓK

  HEHEZETES MÁSSALHANGZÓK

  KOMPLEX MÁSSALHANGZÓK

  Most hogy már átvettük az összes mássalhangzót, vegyük sorra a komplex mássalhangzókat is! 11 komplex mássalhangzó van a koreai nyelvben. Ezt két csoportra bontjuk:

  1. 8 Kezdeti komplex mássalhangzó 
  2. 3 Másodlagos komplex mássalhangzó

  1.KEZDETI KOMPLEX  MÁSSALHANGZÓK

  Ezeknél az a lényeg, hogy kiejtésre mindig csak az 1. mássalhangzó kerül. A 2. amolyan "holthang" szerepet játszik, nem ejtjük ki.  2.MÁSODLAGOS KOMPLEX MÁSSALHANGZÓK

  Ezek pedig pont a Kezdeti ellentétei. Itt kiejtésre a 2. mássalhangzó kerül és az 1. mássalhangzó lesz a "holthang" amit nem ejtünk ki.

  Tehát, ha egy szóban ezeket a 2 betűket egymás mellett látjátok automatikusan így kell leírni őket 1 szótag 3. betűjeként!^^


  EGYSZERŰSÍTÉSEK

  Most egy olyan nyelvtani szabállyal fogunk megismerkedni, ami sok fennakadást okozhat egy külföldinek. Erre nagyon szabály nincs, azt kell majd megtanulni, hogy mit mire egyszerűsítenek. Ez mint a magyarban egy olyan másképp írjuk másképp ejtjük szabály.


  Az egyik leggyakrabban használt a koreai kifejezés a "köszönöm" is az egyszerűsíts elvén alapszik. Leírva a szót is látszik, hogy "B" van "M" helyett, hiszen úgy ejtjük ki, hogy "kamsahamnida."

  Remélem segített egy kicsit közelebb kerülni a hangulhoz ez a bejegyzés! Bárhol elakadtatok, vagy nem értitek írjatok és segítek!^^♥


  Share
  Tweet
  Pin
  Share