Miért nézik rossz szemmel azt, ha életmódot szeretnék váltani?

by - 14:45


Nagyon sokan vannak, akik szeretnének életmódot váltani, de nem tudnak kilépni a komfortzónájukból. Ebben viszont legtöbbször az egyén környezete játssza a legnagyobb szerepet. Főleg, ha ezek azok a személyek, akik a legközelebb állnak hozzád, mint például családod vagy barátaid. Egy jött-ment véleményét sokkal könnyebben el tudjuk engedni a fülünk mellett.

Az emberek néha olyan témákban alkotnak véleményt, amihez még egy mondatot sem olvastak el és halvány lila gőzük sincs miről beszélnek. Hallanak valamit a tévéből, a szomszédtól és máris mindent tudnak. Legalábbis azt gondolják. Ha valamiben szeretnénk változtatni, kilépni a mindennapok szürkeségéből, sajnos ezeket nem kerülhetjük el. De mi van akkor, ha téged csak ez tart vissza?

A családját nem választhatja meg az ember. Ha te vagy az első, aki kicseréli a valamiért megszokott, mindennapi ételeket jobb, egészségesebb ételekre, akkor valószínűleg te is keresztül fogsz ezen menni. Kaptam már meg olyat, hogy "Túl fogod adagolni magad fehérjével!" vagy "Allergiás leszel a fehérjétől!". De máshonnan is kapok ilyeneket: "Túl egészségesen sem szabad élni.", "Nem lehet ilyen görcsösen odafigyelni az étkezésre.", "Minek vezetsz füzetet arról, hogy mit eszel?", vagy ha éppen meglátják, hogy megkóstolsz valamit, ami nem az "egészséges étel" hírében áll, akkor jönnek azzal, hogy "Juj, te most bűnöztél.".

Sajnos valakit viszont pont ezek tartanak vissza, a céljai megvalósításától. Sokkal könnyebb egy támogató környezetben élni, de ha nem ez jutott neked, akkor inkább te is elmész a legközelebbi gyorsétterembe a többiekkel, mert akkor nem szólnak meg? Tényleg ennyire fontos, hogy mit gondol más?...

Miért normális 100 kilósan a családi összejöveteleken ülni és szó szerint zabálni még egy kis napraforgóolajban sült krumplit, de ha te nem szeretnél többet enni a nagymama sütijéből, akkor addig szekálnak, amíg bele nem harapsz legalább egyszer. Miért nevetik és gúnyolják ki a háta mögött azt az embert, aki magával viszi az előrecsomagolt ételeit? Miért az a normális, ha valaki chipset és cukros üdítőitalt visz az iskolába és az miért ciki, ha valaki almát és pufirizst visz vízzel? 

Nagyon rossz gondolkodásmódú társadalomban élünk. Az a fura, hogy a szociális médiában az ellenkezőjével találkozunk. #életmódváltás, #egészség.... Ezeket a képeket a lányok energiaitallal karöltve nézik és sír a szájuk, hogy ők miért nem lehetnek ilyenek.

Persze én nem szeretnék senkit megbántani, vagy személyeskedni, mindenkinek szíve joga, hogy hogyan él. Én szentül meg vagyok győződve arról, hogy aki nem figyel arra, hogy mit visz be a szervezetébe, az nem szereti saját magát. Aki saját magát tömi rosszabbnál rossz ételekkel, italokkal, pontosabban mérgekkel, az elmondhatja magáról, hogy "De jó! Ma is tettem magamért valamit."? A válasz NEM!... Nagyon nem. 

Kifogás, hogy az egészség pénz kérdése. Kifogás, hogy anya nem vesz ilyet vagy olyat. Kifogás, hogy furán néznek az emberek. Ezek csak kifogások, mert gyenge vagy vagy mert nem is szeretnéd igazán. Tény, hogy amit az ember nem szívből lélekből csinál, azt nem tudja hosszú távon folytatni. Miért könnyebb chipset enni a tévé előtt, mint egy kiadósat vacsorázni? Ezt nem fogom tudni megérteni, de talán nem is kell. Mert az a fontos, hogy én ma is tettem valamit az egészségemért és holnap is fogok. 

Az életmód váltás nem megy egyről a kettőre és sokan félre is értik. Nem a megvonásokról szól. Nem örökös diéta vagy fogyókúra. Ez egy életmód, egy egyszerű hétköznapi ember életmódja, aki gondol saját magára, erőnlétre és egészségére. Ha a világon egyfajta önzőség lehetne, akkor legyen ez az. MOST gondolj magadra és ne 15 év múlva a kórházakban. Ne gondold azt, hogy valami nem fér bele. Ne vond ki magad új ízek megismerése alól, csak azért, mert szerinted nem eheted meg. Nincs olyan, hogy valamit nem ehetsz meg. Miért ne ehetnéd meg? Meg tudnád enni, HA szeretnéd. Kompromisszumokat kell kötni, nem megvonásokba ütközni, majd emiatt éjszakánként falásrohamokat kapni. 

Meg kell találni az aranyközéputat, de ez nem fog rögtön sikerülni. Vannak olyan emberek, akik nagyon  hamar le tudnak mondani egyes szokásaikról, de a legtöbbünk nem ilyen. Én sem vagyok ilyen. Engem már csak a fejlődésem látványa motivál arra, hogy visszategyem a túró rudit a hűtőbe, de ha egy héten 1×-2× megkívánok 2 kocka csokoládét nem fogom magam ostorozni és nem fogok bűntudatot érezni. Ezek az ételek nem ördögtől valók, nem rossz dolgok, csak hosszú távon nem férnek bele. Főleg, ha céljaink vannak. Csak magadban hihetsz és abban hogy te is képes vagy rá. Sok idő telik el majd, mire változást veszel észre a testeden, de a szervezeted rögtön jelez. Vedd észre az apró változásokat is, azt hogy minden nap egy kicsivel többre vagy képes. 

Ne akarj rögtön mindent, emberek vagyunk, nem robotok. Egy rutin kialakítása nagyon sok időbe kerülhet. Informálódj, olvass utána, tanulj ezzel a témával kapcsolatban, mert minél többet tudsz, annál inkább a magadénak érezheted ezt az egészet. A tudatos vásárlás hosszú lehet, de jó érzés úgy levenni egy terméket a polcról, hogy pontosan tudod, hogy mit eszel majd meg. Az étrend meg egy külön fejtörés, de éppen ezért vagyunk ennyien, akik ezzel a témával foglalkoznak. Nagyon sok jó ötleted elcsenhetsz másoktól. Járj nyitott szemmel, gondolkodj pozitívan, figyeld meg, hogy hogyan reagál a tested -,mert nem vagyunk egyformák, mindenkinek másra van szüksége- és próbáld meg befogadni azt a sok újat, ami az utad során körbe vesz. De a legfontosabb, hogy mindig BÍZZ ÖNMAGADBAN!

You May Also Like

0 megjegyzés